top of page

Mehansko prezračevanje DA ali NE?

Ker se pogosto srečujemo z negotovostjo, ki jo predstavlja naslov tega zapisa, navajam nekaj preprostih in vsem razumljivih dejstev na zelo zanemarjeno temo:

PREZRAČEVANJE IN ZRAKOTESNOST

Potrudili ste se in v vašo novo hišo investirali veliko denarja, da bi se kar najbolje počutili in da bi imeli kar se da nizke obratovalne stroške, če izpostavim dva zelo pomembna kriterija.

V povezavi s tem, ste investirali v več toplotne izolacije in v kakovostno vgrajeno ter boljšo stavbno pohištvo (okna in vhodna vrata termičnega ovoja stavbe).

Energetska varčnost in počutje sta zelo povezana s svežim zrakom, ki je tako mimogrede:

naše osnovno živilo!

Zrak, ki ga imamo v hiši na razpolago, se hitro nasiči z izdihanim ogljikovim dioksidom, raznimi vonjavami, vlago, zdravimi in manj zdravimi hlapi, ..... Jasno je, da je zračenje nujno zaradi počutja in zdravja prebivalcev a tudi zaradi zaščite vgrajenih materialov pred vlago.

Vsaka stanovanjska stavba mora po zakonu imeti okna ali mehanske naprave (ventilatorji, jaški, lopute, ...) za prezračevanje.

Projektant pri vsaki hiši predvidi način prezračevanja in v vse manj primerih so zračenju namenjena zgolj okna.

V preteklosti, ko energetska varčnost ni bila tako zahtevna tema kot danes, so se stavbe prezračevale z odpiranjem oken a tudi skozi množico špranj v ovoju stavbe (prepih). Špranje, ki so enostavno posledica površne izvedbe, neznanja ali pomanjkanja ustreznih materialov (npr.: leseno okno se je vgradilo s cementnim ometom - ko se ta posuši, nastane zaradi krčenja malte, med okenskim podbojem in ometom špranja ). Špranje zelo slabšajo energetsko varčnost stavbe, omogočajo kondenziranje vlage, kar zopet povzroči propadanje vgrajenih materialov in plesen.

Problem nastane, ko skoraj nimamo špranj (dobra izvedba) in ko premalo zračimo, ker nas 3x dnevno sploh ni doma ali pa na zračenje pozabimo. Drug ekstrem je, ko nekateri okna puščajo ves čas priprta (zakaj smo potem investirali v toplotno izolacijo?)

Takšno stanje označujemo, kot razmere nekontroliranega zračenja!

Rešitev je sistem za kontrolirano prezračevanje!

Kot povsod, obstajajo tudi na tem področju različne naprave in tehnike prezračevanja - od primitivnih do sofisticiranih, od cenenih do pre-dragih a nas seveda zanimajo le dobri sistemi, ki jih ocenjujemo skozi ekonomski in energetski učinek. Pri stanovanjskih hišah je tako povsem dovolj govoriti o "low- ali high-tech" sistemih, ki jih razvrščamo povsem preprosto:

  1. Pasivne ali skoraj-nič energijske hiše - takšne ne morejo postati brez kontroliranega prezračevanja z rekuperacijo. Učinkovitost teh naprav je od 85% pa navzgor pomeni, da se ob zamenjavi toplega s svežim hladnih zrakom, izgubi največ 15% energije. Investicija v te sisteme je od 5.000 EUR navzgor

  2. Vse ostale hiše, ki porabijo več kot 20 kWh/m2h, torej vse, ki odstopajo od hiš pod št. 1, imajo dovolj zmogljivo ogrevanje za prezračevalne sisteme z manjšo učinkovitostjo. V tem segmentu delamo z inteligentnimi "low tech" ventilatorji in dovodniki svežega zraka, ki ne potrebujejo cevnih razvodov po vsej hiši in ki vseeno dosegajo zavidljivo, do 80% učinkovitost. To dosegajo s tem, da menjujejo ustrezno količino zraka, ko smo doma in je več vlage v zraku in bistveno manj zraka, ko nas ni doma oz. ko v zraku ni preveč vlage. Govorimo o higrosenzibilnem prezračevanju ali prezračevanju po potrebi. Investicija pa zgolj med 1.500 in 2.500 EUR po hiši

Za izdelavo ponudbe, nam zainteresirani lahko pošljite načrte hiše v e-obliki (dwg, pdf ali jpg). Dovolj sta oba tlorisa in prečni vertikalni prerez.

Veliko svežega zraka! Vas pozdravljamo iz zavoda ENEPRO, Maribor

bottom of page