top of page

BARVE in njihov pomen za počutje

2. BARVE – naše ogledalo

Verjetno ste že vsi doživeli, da ste si kdaj izbrali oblačilo zaradi neke barve, ki ste jo takrat potrebovali ali pa niste bili dovolj pozorni in ste oblekli oblačilo določene barve, v katerem se niste dobro počutili. Ko pozorno in z občutkom izbirate barvo vašega oblačila, s tem odsevate določene ravni svoje biti, to je različnih stanj vašega počutja.

Hiša je neke vrste »zunanje oblačilo«, pa naj bo to bivalni, delovni ali javni prostor. Hiše imajo določene lastnosti in vpliv na počutje, pri čemer imajo barve svojevrsten pomen. Celostno sprejemanje človeka in prostora, neločljivo povezuje ter upošteva notranji in zunanji svet kot zaznano stanje. Vse na kar človek naleti v vnanjem (zunanjem) svetu ni nič drugega kakor to, kar je v njem in kot je sam.

Z zavedanjem o pomenu in primerni uporabi barv, lahko vsakdo zavestno vpliva na izboljšanje kvalitete prostorov v katerih prebiva ali deluje. Prepoznani vpliv barv lahko označimo kot plus (+) ali minus (-) ter ga lahko tudi opišemo kot na primer:

RUMENA izžareva toploto in poživlja

MODRA osvežuje in daje občutek zračnosti

RDEČA daje energijo in spodbuja k aktivnosti

Izkušnje in znanost potrjujejo, da barve vplivajo na naše počutje. Barve so hkrati diagnoza o tem kako se počutimo in tudi frekvenčna terapija za našo dušo. Barve so za vsakega posameznika njegova čutilna zaznava in hkrati so nekaj "nevidnega" kot določena nihajna frekvenca.

Na dojemanje in uporabo barv vpliva tudi tradicija v nekem okolju ali v nekem časovnem obdobju. Tako je bila rdeča, še posebej pa škrlatno rdeča, dolga obdobja znak oziroma simbol plemstva in bogatašev, danes pa je rdeča pretežno simbol za ljubezen in strast, pa tudi za simbol revolucionarnosti (socializem, komunizem)

S to preprosto VAJO lahko odkrivate svoje barve:

Zaprite oči in si zamislite, da sedite sami v praznem prostoru kjer so vse stene in strop bele barve. Ko tak prostor začutite v sebi in se vidite v njem, pozorno opazujte svoje občutke. Ko se občutki umirijo, odprite oči in jih zapišite.

KAJ vam povedo občutki ? Ste se počutili dobro ali slabo ? Na katero frekvenco svetlobe / barve ste pomislili o ste odprli oči ?

V osebnem pogovoru vam odkrijemo povezavo med barvami in vašim nezavednim svetom. Če si želite izvedeti več, nam to sporočite TU

Se nadaljuje; prihodnji teden: »Simbolna in zdravilna moč barv«

bottom of page