top of page

NAJBOLJŠA HIŠA

Le kdo se še ni zalotil pri razmišljanju o zanj najboljši izvedbi hiše? Če ne prej, se pri snovanju/ načrtovanju hiše sprašujemo o načinih gradnje, izbiri materialov, oken in drugih komponent hiše. V tem blogu ne bom razglabljal o stresu, ki jih povzroča nešteto materialov, sistemskih rešitev in mnenj, takšnih in drugačnih strokovnjakov ali trgovcev na trgu. Prikazati želim vsem dostopna programska orodja - imenujem jih strokovna pomagala, ki jih uporabljamo profesionalci in so brez večjih težav lahko odlično učno pomagalo vsakem laiku.


Ključnih 5 zavedanj:

Predstavljajmo si situacijo, kjer je parcela znana in je najlepša hiša že narisana.

 1. zavedanje - oblika hiše v glavnem še ne da podatka o načinu gradnje in izbranih materialih in da lahko arhitekturo (obliko) hiše realiziramo sami, najbolj varno pa z izbranim arhitektom. Glede na prejete želje ali navodila, pa projektanti gradbene-, strojne- in elektro-stroke določijo KAKO, S ČIM in NA KAKŠEN NAČIN (klasično zidana, lesena montažna, kovinsko montažna, opečno montažna, naravna iz slame - gline in lesa, itd...), bo gradnja izvedena.

 2. zavedanje - hišo v osnovi sestavljajo gradniki termičnega ovoja in sicer gradniki (prej sestave) strehe, zunanjih sten in tal. Pri tem poznamo več izpeljank v odvisnosti od pričakovanih temperatur na zunanji strani gradnika, kot npr. "v stiku z zemljino", "proti hladnem podstrešju", "proti neogrevani kleti" ali proti "zunanjem zraku".

 3. zavedanje - vidne površine, notranje in zunanje, VIDIMO! Vendar k dolgi življenjski dobi, zaščiti pred vlago in plesnijo, energetski varčnosti, zaščiti pred poletno vročino in mikro-klimatski stabilnosti stavbe, itd... prispeva zaporedje vgrajenih materialov, ki jih NE VIDIMO

 4. zavedanje - subjektivna mnenja in dobronamerna priporočila lahko danes preverjamo z izračuni - sam uporabljam program OK - Optimalen Koncept v kombinaciji s programi Ubakus, Levels, One LCA ali Baubook.

 5. zavedanje - standardi in predpisi so namenjeni zaščiti investitorjev pred tvegano vloženim denarjem in pred visokimi obratovalnimi in vzdrževalnimi stroški. Večina nas je omejenih s proračunom, ki ga lahko namenimo novi hiši. Škodo si delajo ljudje, ki jih vodi zgolj nizek proračun in velike želje ali preprosto: "Čim večja hiša za najnižjo ceno". Brez predpisov in strokovnega spremstva/ nadzora je laik lahka žrtev nevestnih izvajalcev in lastne naivnosti.

Na temelju svojih čez 30 let izkušenj v gradbeništvu, ne morem mimo ugotovitve, da se ljudje premalo ukvarjajo s kriteriji ali merili po katerih bodo gradili. Gradnja hiše je zahteven projekt, ki ga brez načrta sploh ne smemo izvajati. Se pa pogosto dogaja, da gradnja ne poteka povsem po načrtih, da med gradnjo prihaja do sprememb ali da se hiša sploh ne dokonča. Vzrok temu lahko najdemo tudi v pomanjkljivem naboru meril, ki so osnova za načrtovanje in za sprejemanje odločitev med gradnjo.


Naj navedem nekaj vsem znanih meril:

 • Kakovost

 • Varnost

 • Energetska varčnost

 • Ekološka gradnja

 • Trajnostno

 • Po pogojih Eko sklada

 • Cena

 • V lastni režiji

 • Vse z računi ali čim več brez računov (slednje odsvetujem)

 • itd...

Kot neodvisen svetovalec, svojim strankam ne vsiljujem svoja mnenja ali rešitve, ki so nekje drugod delovale. Svojo stranko in njene želje želim spoznati do te mere, da lahko svetujem v njeno korist. Tukaj pomaga že nabor in vrstni red stranki pomembnih meril. Energetska, Ekološka in Ekonomska merila lahko tudi izračunam.


Nekaj tega lahko preskusite tudi sami - zelo priljuden in z dobro banko podatkov je opremljen spletni program Ubakus (https://www.ubakus.de/u-wert-rechner/index.php?) s katerim lahko preverite posamezne gradnike vaše hiše. Program deluje v nemški in angleški različici in na nazoren način ponudi rezultate:

 • energetske učinkovitosti

 • zaščite pred vlago (kondenzacija)

 • zaščito pred poletno vročino

 • ekološko vrednotenje

 • prezračevanje

 • toplotna prehodnost oken

 • termične simulacije


Podoben a z več poudarka na ekološki bilanci in trajnosti je program Baubook (www.baubook.at), avstrijskega instituta za gradbeno biologijo IBO.


Za strokovno pomoč in za varno spremstvo skozi vaš projekt gradnje ali obnove hiše,... se priporočam!


Peter Golob inž. gr.

PHI certificiran svetovalec za pasivne hiše

Avtor prve slovenske pasivne in z ekološkimi materiali grajene montažne hiše

M: 051 436440


 

Commentaires


bottom of page