top of page

Pasivne hiše

Pogoji za gradnjo pasivne hiše so v svetovnem merilu postali vodilni standard, za gradnjo energetsko varčnih stavb! Prvotno za stanovanjske hiše v srednjeevropski klimi, se danes uporablja po vsem svetu in za različne vrste stavb. Je standard, ki se od leta 1990 pospešeno razvija, dosega vse večjo popularnost in se že danes sklada s cilji EU Komisije za "Nearly Zero Energy Building" (2020).

 

Standard za gradnjo pasivne hiše, predstavlja zahteve za zagotavljanje

ENERGETSKE VARČNOSTI, UDOBJA (komfort), GOSPODARNOSTI in OKOLJSKE PRIJAZNOSTI hkrati.

 

Pasivna hiša ni blagovna znamka, je v praksi preverjen in vsem dostopen način gradnje. Pasivna hiša ni le energetsko varčna gradnja temveč se odlikuje z:

  • več kot 90% nižjo porabo energije od povprečno zgrajenih stavb. Poraba energije je manj kot 1,5 l kurilnega olja po m2 ogrevane površine letno! Lahko jo bomo ogrevali tudi v največji krizi! 

  • bistveno izboljšanim udobjem, saj v pasivni hiši koristimo obstoječo toploto teles in sončnega sevanja, na način, ki omogoča gradnjo stavbe z zelo poenostavljenimi napravami za ogrevanje 

  • posebna okna in učinkovita toplotna izolacija v strehi, stenah in podu, zadržujejo toploto v hiši

  • za enakomerno svež zrak brez prepiha, skrbi prezračevalna naprava z vračanjem toplote

 

Pasivne hiše dosegajo svojo energetsko varčnost zaradi učinkovitosti termičnega ovoja in zaradi učinkovitega prezračevanja stavbe. Varčuje se povsod, samo ne na udobju - ta se celo bistveno izboljša.

 

Zaradi naštetega, predstavlja pasivna hiša odlično zaščito pred rastočimi stroški energije in plačljiva priložnost na poti k energetski neodvisnosti investitorja, pa naj bo investitor mlada družina, podjetje, občina ali država - kjer koli na svetu.

 

V Sloveniji izpolnjujem vse pogoje za ekonomsko učinkovito gradnjo pasivnih hiš:

  • sem certificiran projektant za pasivne hiše od leta 2009

  • ponujam ustrezne materiale in opremo

  • usposabljam izvajalce del

  • nadziram izvajanje detajlov in merim zračno prepustnost stavb

  • javni zavod Ekosklad ponuja državne finančne spodbude (subvencije)  

Certificiran svetovalec gradnje pasivnih hiš

PHPP

Je program (software) za projektiranje pasivne hiše. Po vestnem vnosu vseh relevantnih podatkov projektirane hiše, dobimo izkaz o energetski varčnosti hiše z informacijo, če stavba izpolnjuje kriterije za pasivno hišo ali ne. Program je v izkušenih rokah orodje za določanje sestavov toplotnega ovoja stavbe (materiali, okna, vrata, ...) in hišne tehnike oz. strojne inštalacije ogrevanja in prezračevanja stavbe. Je v podobni vlogi, kot GPS naprava v avtu, ki nas pripelje do vstavljenega oz. zastavljenega cilja.

Program odlikuje enostavnost uporabe (excell), kar pa marsikoga zavede. Natančnost in realnost vnešenih podatkov je ključna za zanesljiv rezultat in za izpolnjevanje pričakovanj investitorja.  PHPP izkaz je pogoj za prejem EKOSKLAD subvencije.

bottom of page