top of page

Nujno priporočene prezračevalne naprave v učilnicah

Institut za pasivne hiše na temo prezračevanje učilnic: Prezračevalne naprave nudijo več prednosti


V Nemčiji je skupaj 47.000 splošnih in poklicnih šol. Zaradi zmanjšanja tveganja okužbe z virusom Korona, je v vse učilnice potrebno redno dovajati svež zrak. Prezračevalne naprave s toplotnim izmenjevalcem, kot jih poznamo iz šol, grajene po standardu za pasivne hiše, predstavljajo pri tem veliko prednost učencem in učiteljem.


Darmstadt. Z nastopom hladnega letnega časa, se pogosteje oziramo na šole in na vprašanje, kako zmanjšati tveganje okužbe z virusom Sars-CoV-2 v učilnicah. Nemški Zvezni urad za okolje (UBA), priporoča redno in pogosto menjavanje zraka v učilnicah: Šole, ki niso opremljene s prezračevalnimi napravami, morajo zračiti z odpiranjem oken. Uporabo mobilnih oz. prestavljivih naprav za čiščenje zraka, kot nadomestek za prezračevalno napravo, UBA eksplicitno odsvetuje: Mobilne naprave so uporabne zgolj kot dopolnilo k aktivnem prezračevanju. Institut za pasivne hiše se priporočilu pridružuje in dodatno izpostavlja prednosti prezračevalnega sistema, opremljenega s toplotnim izmenjevalcem (rekuperator).

Zaradi majhne zračne mase (volumna) po številu oseb v učilnici, tako UBA v nedavni objavi, je verjetnost, da se koncentracija okuženih delcev v zraku poveča, zelo visoka. Ker velika večina šol v Nemčiji, kot tudi pri nas v Sloveniji, ni opremljenih s prezračevalnimi napravami, je odpiranje oken najboljši in pogosto tudi edini način, kako v učilnico dobiti svež zrak, še navajajo v UBA.


Originalno informacijo za javnost objavil: Passivhaus Institut, Darmstadt

Prevedel in povzel: Peter Golob

Preberi celotno objavo:

20201119_Infojavnost_prezračevanje učiln
.
Download • 265KB

Comments


bottom of page